fbpx
Kuriozitete

Më shumë para, më shumë probleme: 7 romane rreth njerëzve të pasur që nuk i kanë të gjitha

Paratë nuk mund të blejnë lumturinë. Por nëse jeni keq, pse të mos e zhytni mjerimin tuaj me diamante dhe t’i mbushni dhimbjet tuaja me ta? Këtu janë shtatë romane ku pasuria e tepërt u mundëson personazheve të marrin lumturinë e tyre në nivelin e penthouse.

“E bukura e mallkuar” nga F. Scott Fitzgerald
“E pasur dhe e pakënaqur” është fortesa e Fitzgerald, dhe lexuesit në përgjithësi janë më të familjarizuar me bukuroshen Jay të “The Great Gatsby”. Por nëse jeni duke kërkuar për një shkatërrim me përmasa vërtet të mëdha, mos kërkoni më larg se çifti protagonist i “E bukura e mallkuar”. Pjellë e shoqërisë së lartë, Anthony Patch është dembel dhe i kotë. Gloria Gilbert është egoiste dhe e llastuar. Kështu që, natyrisht, ata martohen – dhe fillojnë ta grisin njëri-tjetrin kur paratë pakësohen.

“Një roman i vërtetë” nga Minae Mizumura dhe Juliet Winters Carpenter
Epike dhe e ndërlikuar, ritregimi i lirshëm i “Lartësive të Wuthering” të Mizumura është vendosur mes rritjes dhe fatit në rënie në Japoninë e pasluftës. Ndër ato me prejardhje: tre motrat Saegusa të bukura, por të shndritshme, të cilat shpërqendrojnë veten nga realiteti i statusit të tyre në rënie me ndihmën e orendive dhe aktiviteteve elegante.

“Ilustrado” nga Miguel Syjuco
Romani i Syjuco merr titullin e saj nga termi i përdorur për të përshkruar elitën e arsimuar në perëndim, në Filipinën koloniale: the ilustrados ose të shkolluarit. Me të vërtetë, dy personazhet kryesorë janë të shkolluar: gjigandi letrar filipinez Crispin Salvador, kufoma e të cilit është gjetur duke lundruar në Hudson, dhe studenti i tij Miguel, i cili fluturon nga New York përsëri në Manila për të zgjidhur misterin e vdekjes së mentorit të tij. Ndërsa shpaloset narracioni, ne marrim një vështrim nga jeta e privilegjuar që Miguel është përpjekur të ikë — familjen e tij politikisht të fuqishme, miqtë e tij hedonistë të fëmijërisë dhe qarqet pretencioze shoqërore që i rrethojnë të gjithë.

“Pritjet e mëdha” nga Charles Dickens
Duket e vetëkuptueshme që një nuse e mashtruar është e pakënaqur. Por “i pakënaqur” duket nënvlerësim kur jeni duke folur për një nuse të mashtruar, e cila nuk pranon të zhvesh fustanin e dasmës dhe mbyllet në rezidencën e saj me tortën e saj të prishur, të infektuar me krimba, për disa dekada. Nëse nuk do të mjaftonte kjo, Miss Havisham rrit vajzën e saj të birësuar – Estella – të jetë pa zemër dhe të prishë zemrat e burrave. Kur Pip – një nxënës i një kovaçi – bie në mënyrë misterioze në para, ai fillon të jetojë në ekstravagancë për t’i bërë përshtypje Estellës, ide e cila del të jetë jashtëzakonisht e keqe.

“Valltarja e pallatit mbretëror” nga Kyung-Sook Shin
Jetimi i ngathët Yi Jin është sjellë në pallatin mbretëror në moshën pesë vjeç. Atje ajo rritet për t’u bërë një nga shoqërueset dhe madje nga më të afërtat e Mbretëreshës Myeongseong. Shkëlqimi dhe luksi i jetës së pallatit mbretëror kthehen në hi, kur Mbretëresha kthehet në mënyrë të pashpjegueshme, të ftohtë, e dërgon atë të jetojë me një diplomat francez, i cili është bërë i fiksuar me Yi Jin. Ai e çon atë në Parisin e shkëlqyeshëm, ku premton se do të përjetojë një liri të pashembullt. Por edhe bulevardet e ndriçuara me shkëlqim dhe sallonet e sofistikuara letrare nuk mund të korrigjojnë izolimin e thellë kulturor që ajo përjeton ose të zëvendësoj dëshirën e saj për t’u kthyer në shtëpi.

“Vajza nga bregu” nga Pramoedya Ananta Toer
Heroina jonë është një 14-vjeçare nga një fshat i varfër peshkimi në Java, të cilën një fisnik vendas e blen si gruan e tij. Vajza (nuk na është thënë kurrë emri i saj) është instaluar në një shtëpi luksoze dhe mësohet ta konsiderojë burrin e saj – të cilin ajo i referohet si Bendoro, ose Mjeshtër – si të gjithçka dhe fundin e gjithë ekzistencës së saj. Në pamundësi për të ardhur dhe shkuar ashtu siç dëshiron, ajo lodhet në vetmi gjatë periudhave të gjata që Bendoro është larg. Bendoro duket shumë larg nga të qenit i lumtur edhe vetë: ai ka kaluar disa “gra praktike”. Po ashtu, për shkaqe shëndetësore ai i nënshtrohet seancave të gjakderdhjes me shushunjat medicinale, të gjithë të cilat i ka emëruar me dashuri.

“Epoka e pafajësisë” nga Edith Wharton
Në romanin ikonik të Wharton, kafazi i praruar i shoqërisë së lartë të Nju Jorkut është i pajisur me shufra hekuri. Kështu zbulon Newland Archer kur ai dashurohet me dike nga shtresa më e ulët sociale, jokonformisten, Konteshën Olenska. Në mënyrë që të ndjekë konteshën, Archer duhet të ndërpresë marrëdhëniet e tij me konvencionalistin May Welland. Por, për tmerrin e tij, ai zbulon se kufijtë e supozuar të shoqërisë së tij nuk kapërcehen lehtë.

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close