fbpx
Shëndeti

4 kushte mjekësore që mund të shkaktojnë ankthe të këqija

Përjashtuar nga disa fatlumë që nuk i kujtojnë ëndrrat e tyre në mëngjes, të gjithë ata që kanë përjetuar ankthe mund t’ju thonë se ato mund të jetë konfuze dhe e frikshme. Disa supersticionistë thonë se ato zbulojnë gjëra për të ardhmen tuaj, ndërsa psikologët thonë se është tregues i gjërave në të kaluarën tuaj. Pavarësisht nga ajo që njerëzit besojnë, ndonjëherë, ankthet mund të jenë gjithashtu një shenjë e gjërave që shkojnë keq në shëndetin tuaj. Këtu janë disa nga kushtet e zakonshme mjekësore që lidhen me ankthe të këqija.

1 Probleme zemre

Nëse ëndrrat e këqija ju shqetësojnë gjatë tërë kohës, kushtoni vëmendje shëndetit tuaj të zemrës. Ankthet e këqija të shoqëruara nga cilësia e dobët e gjumit mund të jenë një shenjë e sëmundjeve të zemrës. Një studim zbuloi se dhimbjet e kraharorit dhe rrahjet e parregullta të zemrës u shfaqën më shumë tek gratë e moshës 40-64 vjeç, të cilët vuanin nga ankthe të shpeshta dhe gjumë të shqetësuar.

2 Sëmundja e Parkinsonit
Ëndrrat e këqijat mund të tregojnë nëse ekziston rreziku themelor i Parkinsonit. Njerëzit që përjetojnë ankthe dhe reagojnë ndaj tyre duke bërtitur, goditur ose duke qarë në gjumë janë në rrezik të sëmundjes, sipas studimeve.

3 Periudha post traumatike
Një person i cili ka mbijetuar një përvojë traumatike mund të vuajë nga ankthe të këqija ku ai ose ajo mund të rishfaqë përvojat e tmerrshme gjatë gjumit. Ankthet e këqija janë një tregues klasik i çrregullimit të stresit post traumatik.

4. Apnea e gjumit
Është menduar shumë kohë që sasia e madhe e oksigjenit ka të bëjë me frekuencat e  anktheve. Apnea e gjumit është një çrregullim gjumi ku frymëmarrja e një personi ndalohet ose ndërpritet në gjumë, duke ndikuar në marrjen e oksigjenit gjatë gjumit. Nëse keni pasur ëndrra ku shihni veten duke u mbytur, ato ndoshta mund të shkaktohen nga bllokimi I ajrit gjatë gjumit.

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close