fbpx
Lajme

Hulumtuesi britanik: Gjykata Speciale u krijua nga Perëndimi për t’i kënaqur nacionalistët serbë, nëse dënohet Thaçi – Kosova do të portretizohet si shtet i paligjshëm

Aidan Hehir është një njohës i marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin e Westminster. Ai së fundmi ka publikuar një shkrim të gjatë, ku ndër të tjera ka shprehur brengën e tij sa i përket mënyrës së funksionimit të Dhomave të Specializuara të Kosovës.

Në opinionin e tij me titullin “Dhomat e Specializuara të Kosovës reflektojnë marrëdhënien e Kosovës me Perëndimin”, ai ka theksuar faktin se gjyqi dhe vetë gjykata janë një ilustrim i qartë sesi rëndësia e Kosovës për Perëndimin ka rënë.

“KSC ka rrëshqitur kryesisht nga titujt kryesorë. Ka pasur raste të herëpashershme të zemërimit të shoqërisë në Kosovë, por procedurat tani kryesisht shkojnë në prapavijë. Në kohën e publikimit, kanali i KSC në YouTube ka vetëm 571 abonentë dhe shumica e videove të ngarkuara kanë vetëm disa duzina shikime. Duke pasur parasysh rëndësinë e provave, kjo është e jashtëzakonshme. Natyra e këtyre procedurave padyshim që arsyeton apatinë e publikut”, thuhet më tej në opinionin e Aidan Hehir transmeton Demokracia.com.

Ai ka kritikuar punën e Dhomave të Specializuara të Kosovës, duke thënë se punimet e KSC-së po zhvillohen me një ritëm të ngadaltë akullnajor.

“Pretendimet se UÇK-ja ka kryer krime lufte janë hetuar nga ICTY, gjykatat e UNMIK-ut, gjykatat e EULEX-it, sistemi gjyqësor kombëtar i Kosovës dhe gjykatat serbe. Prandaj, KSC është gjykata e gjashtë që ka hetuar UÇK-në”, ka shkruar ndër të tjera Aidan Hehir.

Autori nga Londra thekson në shkrimin e tij se arsyeja kryesore e formimit të Dhomave të Specializuara të Kosovës është se Perëndimi donte të qetësonte Serbinë.

“Kështu, KSK-ja duhet parë se çfarë është; nuk u krijua për të ndjekur drejtësinë apo të vërtetën, as nuk u motivua nga dëshira për të promovuar “pajtimin” mes serbëve dhe shqiptarëve. Ajo u krijua, sepse aktorët kryesorë perëndimorë donin të kënaqnin nacionalistët serbë tani në pushtet në Beograd. KSK-ja tashmë ka njollosur reputacionin ndërkombëtar të Kosovës dhe nëse Thaçi, Selimi, Veseli dhe Krasniqi shpallen fajtorë, dëmi për Kosovën do të jetë i madh”, shkruan Aidan Hehir.

Më tutje, autori londinez tregon sesi Serbia do ta mirëpret vendimin për dënimin e krerëve të UÇK-së.

“Qeveria autoritare neo-Millosheviq që ka qeverisur Serbinë që nga viti 2012 dëshiron ta shohë UÇK-në të përbuzur publikisht si kriminelë dhe udhëheqësit e saj të shpallen fajtorë për vrasje dhe tortura. Thaçi lexoi deklaratën e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008; Krasniqi ka mbledhur votat pro pavarësisë në Kuvendin e Kosovës. Gjetja e këtyre dy figurave fajtorë për krime lufte do të jetë një burim fitimi në marrëdhëniet publike për nacionalistët në Serbi. Regjimi i Vuçiqit natyrshëm do t’i përdorë këto procedura dhe vendime për të njollosur jo vetëm individët dhe UÇK-në; Vetë Kosova do të portretizohet si një entitet i paligjshëm i falsifikuar nga “terroristët” dhe “vrasësit”. Kjo do t’i bëjë dëm të madh përpjekjeve të vazhdueshme të Kosovës për të konsoliduar statusin e saj ndërkombëtar. Vetëm për këtë arsye, KSK-së duhet t’i kushtohet më shumë vëmendje nga populli i Kosovës”, thuhet në fund të reagimit të tij.

Aidan Hehir është autor/redaktor i njëmbëdhjetë librave dhe bashkëredaktor i serisë së librave Intervention dhe Statebuilding Routledge. Interesat e tij kërkimore përfshijnë drejtësinë tranzicionale, ndërhyrjen humanitare dhe ndërtimin e shtetit në Ballkan.

Shkrimi i plotë: https://kosovotwopointzero.com/en/the-kosovo-specialist-chambers-reflect-kosovos-relationship-with-the-west/

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close