fbpx
Lajme

BOTA SOT e akuzoi pronarin e Dukagjinit për vrasjen e 4 personave, UNMIK e denoi për shpifje gazetën me 17 mijë e 500 euro

Gazeta BOTA SOT, e njohur për luftën speciale ndaj udhëheqësve të UÇK-së, në vitin 2002 ishte dënuar me 17.5000 euro për shpifje. UNMIK kishte konstatuar se gazeta BOTA SOT e ka shkelur vazhdimisht Rregulloren e UNMIK-ut dhe Kodit të Sjelljes. Nga ajo koha, gazeta e Xhevdet Mazrekajt kishte nisur gjuetinë ndaj figurave të caktuara. Atë kohë, kjo gazetë kishte dalë me një titull bombastik, ku akuzohej pronari i Dukagjinit, Ekrem Lluka, për vrasjen e katër luftëtarëve të UÇK-së e kinse përkrahës së presidentit Ibrahim Rugova.

UNMIK kishte konstatuar se kjo ishte shpifje dhe për këtë ishte dënuar me 17 mijë e 500 euro.

Para pak ditësh, ka dalur në publik dosja dhe përgjimet e SHISH-it, ku tregohet lidhja e pronarit të gazetës BOTA SOT, Xhevdet Mazrekajt me agjentin serb, Dushko Pesiq. https://epilogu.com/dosja-dhe-pergjimet-sekrete-te-1998-bisedat-telefonike-mes-agjentit-serb-dhe-pronarit-te-botes-sot/

Ja raportimi i plotë në OSBE për dënimin e mediumit BOTA SOT:

Komisioni për media në Kosovë gjobit të përditshmen Bota Sot

PRISHTINË, 3 shtator 2002 – Komisioneri i Përkohshëm për Media (KPM) i Kosovës vendosi një sanksion të ri prej 17,500 euro kundër gazetës Bota Sot pas shkeljeve të shumta të Rregullores së UNMIK-ut 2000/37 dhe Kodit të Sjelljes shoqëruese me të. Në zyrën e KPM-së kanë ardhur edhe ankesa të shumta për gazetën 24 ORË. KPM do të mbledhë së shpejti Bordin dëgjimor të medias (MHB) i cili do të përcaktojë nëse ka ndodhur shkelje e ligjeve për median nga ora 24 ORË. Vendimi i marrë kundër Bota Sot rrjedh nga dy rastet e ngritura kundër gazetës në bazë të autoritetit të dhënë KPM-së sipas Rregullores së UNMIK-ut 2000/36. Konkretisht:

Me publikimin e artikujve më 7 dhe 8 qershor 2002 me titull “Policia e UNMIK-ut arreston tre persona që tentuan të vrasin Vesel Muriqin” dhe “Rasti i ‘Prefektit’ dhe ministrit Ethem Çeku”; tjera

Duke botuar më 11 qershor 2002 artikullin me titull “Ekskluzive: Kush qëndron prapa rastit ‘Prefekt’ në Pejë kur u vranë katër luftëtarë të UÇK-së, përkrahës të Rugovës në qershor 1999?” – “Ekrem Lluka dhe SHIK-u (Shërbimi Sekret Kombëtar i Dukagjinit)”.
Vendimi vjen pas gjetjeve të Bordit të Dëgjimeve për Media (MHB) të 24 korrikut se Bota Sot kishte shkelur Rregulloren e UNMIK-ut 2000/37 nenin 4.1 dhe Kodin e Sjelljes shoqëruese të saj në të dyja rastet.

Në përputhje me autoritetin e dhënë KPM-së sipas Rregulloreve të UNMIK-ut 2000/36 dhe 2000/37 dhe duke pranuar gjetjet e MHB-së, në përputhje me parimet e arsyeshmërisë dhe proporcionalitetit dhe nevojën për të përcaktuar shkelje të ngjashme të ardhshme të ligjit në fuqi, KPM-ja kërkon që pronarët dhe operatorët e Bota Sot të paguajnë gjobë prej 17.500 euro

https://www.osce.org/kosovo/54622

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close