fbpx
Lajme

DOKUMENT: Drecun ishte akuzuar nga kolegët e tij serb për nxitje të dhunës në Kosovë

Milovan Drecun, i cili kishte marrë mirënjohje nga Gjykata Speciale për ndihmën e dhënë kësaj të fundit kundër UÇK-së, ishte paditur nga kolegët e tij, gazetarët serb në vitin 2009 për nxitje të dhunës dhe gjenocidit në Kosovë. Në një dokument top sekret të ushtrisë serbe, thuhej se Milovan Drecun, në cilësinë e gazetarit kishte rrahur disa ish ushtarë të UÇK-së të zënë rob.

Milovan Drecun vazhdimisht ishte krenuar për bashkëpunimin me Gjykatën Speciale kundër UÇK-së.

Epilogu do të sjell të përkthyer Kallëzimi Penal të Shoqatës së Gazetarëve të Pavarur të Serbisë ndaj Milovan Drecun dhe disa mediumeve të tjera të cilat nxitën dhunën në Kosovë.

Ja pjesët kryesore nga dokumenti:

“Kallëzim penal në Prokurori për krime lufte Bordi ekzekutiv i Shoqatës së Gazetarëve të Pavarur të Serbisë beson se disa media në Serbi, në fund të viteve 1980 dhe në fillim të viteve 1990, gjatë rënies së RSFJ-së, së pari kontribuan dukshëm në rritjen e intolerancës dhe urrejtjes ndëretnike, dhe më pas e vënë drejtpërdrejt veten në shërbim të propagandës së luftës. Manipulimi mediatik në përhapjen e urrejtjes kombëtare dhe fetare u shndërrua në nxitje të hapur të diskriminimit dhe armiqësisë, gjë që krijoi parakushtet psikologjike për dhunën dhe krimet më brutale të luftës. Për këtë, NUNS ka paraqitur kallëzim penal kundër personave përgjegjës dhe gazetarëve të Radiotelevizionit të Beogradit, Radiotelevizionit Novi Sad, gazetave të përditshme Politika, Veçernje novosti dhe të tjerëve, të cilët me ndikimin dhe rëndësinë e tyre në hapësirën mediatike dhe si shtet. -kompani mediatike në pronësi, kryenin propagandë luftarake. Ne i konsiderojmë ata bashkëpërgjegjës për ngjarjet e luftës në territorin e ish-Jugosllavisë, të cilat çuan në humbje të mëdha materiale dhe viktima njerëzore dhe në krimet më të tmerrshme të luftës. Bordi Ekzekutiv i Shoqatës së Pavarur të Gazetarëve të Serbisë Në Beograd më 8 korrik 2009

PROKURORISË PËR KRIME TË LUFTËS E REPUBLIKËS SË SERBISË Parashtron Bordi Ekzekutiv i Asociacionit të Pavarur të Gazetarëve të Serbisë KALLIM PENALE kundër: Persona të panjohur (persona përgjegjës dhe gazetarë në Radiotelevizionin e Beogradit, Radiotelevizionin Novi Sad, të përditshmet “Politika”, “Veçernje novosti”, etj.), për veprën penale të organizimit dhe nxitjes së kryerjes së gjenocidit dhe krimeve të luftës nga Arti. . 145. Komiteti Qendror i RFJ-së. R a z l o z i Ne besojmë se, para shpërthimit të konflikteve të armatosura në territorin e ish-Jugosllavisë, në të njëjtin territor janë bërë përgatitje politike dhe propagandistike në media, përmes gjuhës së urrejtjes dhe përhapjes së informacionit të rremë, me qëllim të krijimit të besimit në publiku për arsyetimin e konfliktit të armatosur dhe, në të, shkeljet e rënda të normave të së drejtës ndërkombëtare humanitare. Ne gjithashtu besojmë se këto ishin forma të propagandës ligjërisht të palejueshme dhe për rrjedhojë përfaqësonin akte kriminale. Me këtë rast, para së gjithash dëshirojmë të theksojmë se si kanë marrë pjesë në këto aktivitete disa persona përgjegjës dhe gazetarë të disa mediave në Serbi. Besojmë se ata haptas e vënë veten në shërbim të regjimit të atëhershëm aktual, duke nxitur dhe përhapur para së gjithash urrejtje ndëretnike dhe fetare, por edhe propagandë ilegale. Me intensitet edhe më të madh ata vazhduan aktivitetin e tyre gjatë konflikteve të njohura të armatosura në këto zona nga viti 1991 deri në vitin 1999.

Poashtu, në Kallëzim Penal ishte përmendur edhe manipulimi që Milovan Drecun ua kishte bërë vëllezërve Mazreku, duke i detyruar të japin dëshmi të rrejshme.

Parimi i marrjes në pyetje para kamerave u përdor gjatë konfliktit mes policisë serbe dhe shqiptarëve të Kosovës në vitin 1998, kur u arrestuan vëllezërit Luam dhe Bekim Mazreku nga Malisheva. Në vitin 2001 u dënuan me 20 vjet burg, por në vitin 2002 u amnistonin dhe u kthyen në Kosovë bashkë me më shumë se 1000 shqiptarë që ndodheshin në burgjet e Serbisë. Vëllezërit Mazreku u arrestuan më 2 gusht 1998 dhe u akuzuan për pjesëmarrje në vrasjen dhe torturimin e civilëve në fshatin Kleçkë të Kosovës. Televizioni i Beogradit transmetoi një incizim të “rrëfimit” të vëllezërve Mazrek dhe në marrje merr pjesë Millovan Drecun, korrespondenti i atëhershëm i Radio Televizionit Serbi nga Kosova dhe komentator ushtarak. Gjatë konfliktit në Kosovë, Millovan Drecun ka filmuar për RTS-në “raporte nga terreni” piktoreske. Ai shtrihej në tokë dhe komentonte detajet në plan të parë të videos: “Ajo që shihni në pyll, të dashur shikues, janë terroristë shqiptarë”. Dhe mes trungjeve të zhveshura të pemëve, 15 metra larg Drecunit, fshiheshin disa silueta të errëta. Me një zë karakteristik dhe në mënyrën e tij spontane, të dallueshme, mori pjesë në marrjen në pyetje të vëllezërve Mazreku.

DOKUMENTI I PLOTË:

http://www.nezavisnostrts.org.rs/arhiva/Dokumenti/KPrijavaNUNS.doc

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close