fbpx
LajmeOpinione

Elena Uka: Cila është diaspora e gërditshme dhe ajo origjinale?

E di që disa prej jush ndihen të ofenduar sa herë që përdor termin ‘diaspora e gërditshme’, por është i vetmi term i përshtatshëm që mund të mendoja që përshkruan fenomenin.

Shkruan: Elena Uka

Shihni diasporën origjinale, ata janë diskrete, nuk shfaqen, janë të përulur dhe më e rëndësishmja, të arsimuar shumë funksionojnë në komunitetin e tyre. Diaspora origjinale ka një kod që jeton, pasi të huajt nuk përpiqen të veprojnë ose të jenë më gjerman se vetë gjermani, shembull edhe nese ndoshta jenë.

Diasporë origjinale nuk vjen në Kosovë duke u mësuar njerëzve këtu se si të jetojnë. Ata ndihen të përfshirë dhe janë të angazhuar, por nuk kalojnë vendin e vete kurrë, janë të përulur kur vijnë në Kosovë. Ata nuk shpejtojnë dhe as nuk flasin kur shitësit i shtrëbrone çmimet para syve vetem nga fakti i thjeshtë sepse ne nuk jetoni këtu.

Nga ana tjetër, ne kemi…

Diaspora e gerditshme është kjo, ajo që nuk ka mik gjerman, suedez apo norvegjez, nuk funksionon fare në komunitetin e tij ai apo ajo konsiderohet si i huaj vetëm nga pamja e tij/saj dhe mënyra e jetesës.

Jeton në një zonë të veçuar (SEGREGUAR) ku ai ose ajo shikon me përçmim etnitë e tjera. Zotëron një veturë të shtrenjtë që ndoshta nuk përputhet kushtet e jetesës që ai ose ajo pretendon të tregojë kur vijnë në Kosovë.

Diaspora gerditshme i njihni, janë ata që tregojnë para në portofol, kanë në profilin e tyre foto Albin ose makinën e shtrenjtë që nuk mund ta përballojnë. Vijnë në Kosovë me zgjidhje shkencore, flasin me banorët këtu, shajnë dhe shpejtojnë. Ata udhëtojnë nëpër Serbi duke e ruajtur shpejtësinë e kufizuar, por sapo hyjnë në Kosovë shpejtojnë dhe hedhin plehra nga dritaret e veturave tyre.

Ata lavdërohen.

Ata përpiqen të jenë pretenciozë dhe snob, sepse pikëpamja e pasurisë për ta është paraja konfirmim i vlerës sa peshon si njeri.

Ata janë ana e kundërt e trishtë e diasporës origjinale.

Ata ndihen gjithenje qe kane të drejtë, e drejta e vetvetes.

Diaspora e gërrditshme, janë njerëz që nuk arritën t’i realizojnë ëndrrat e tyre, nuk respektojnë mënyrën e jetesës këtu dhe mënyrën se si bëhen gjërat këtu, ata gjithmonë flasin me nji nencmim me njerëzit që jetojnë këtu për një fakt të thjeshtë se ata kanë një kod tjetër postar.

Kodi postar nuk është licenca juaj për të ulur njerëzit e tjerë, veçanërisht ata që jetojnë këtu menyre permanente.

Përulësia dhe respekti janë dy fjalë të huaja që diaspora e gërrditshme nuk i njeh.

Takova një grua me syze dhe ngjyrosje të dështuar, që më tha Albin Kurti është gjeni.
E pyeta se çfarë mendimi keni për politikat e tij në ekonomi?
Ajo më tha, nuk di gjëra të tilla, vetëm e di që të tjerët ishin llum dhe ai është i vërtetë shqiptar.

Unë shtyva më tej, sepse thjesht doja ta kuptoja si funksionon ky tru i saj.

Pra, thua se Hashim Thaqi, Ramush Haradinaj dhe të gjithë të tjerët që e ndërtuan këtë vend që ju vini lirisht këtu ishin llum, a mund të më thoni pse?
Tha ajo dhe citoj se e kanë shitur Kosovën.
Hmmm pra Kosova ka pronar une them?
A e dini kush është ai pronar tani që Kosova është shitur?

Gruaja- Çfarë do të thuash, Albin e ndaloi tani Kosova nuk mund të shitet.

Nuk munda ta ndaloj vehten dot, ishte keshtu (too good to be true) I them gruas, por ti thua Kosovën e kanë shitur të tjerët, a e ka riblerë Albini Kosovën nga ky blerës i panjohur apo çfarë ka ndodhur, sepse thjesht nuk mund ta kuptoj kur diçka shitet, pse nuk e kuptuam kur u riblere?

Vazhdoj me pytje…

E dimë ne kush ka qenë blerësi, kur apo si ka ndodhur kjo shitje dhe kur ribleu Albini?

Ajo më shikoi dhe më tha, tingëllon e vështirë ti, ju drenicaket gjithmonë keni qenë koke trashë, nuk i kuptoni gjërat e ndërlikuara.

Please God give me strength. Se ketu ja ka dhene krejt qe Drenicasit spo kuptojn ata Albini po deshton, dhe arsyea pse keta e adhurojn.

E pyeta, cili është profesioni juaj?

Çfarë bëni në vendin ku jetoni?

Me u pergjigje: ja une qyshty si tane tjeret ne social se racista ata ku une jetoj nuk na punesojne me qellim.

Në këtë moment unë iu përgjigja gruas me syze dhe ngjyrosje të dështuar, ju e dini që jo të gjithë të tjerët jetojnë me tarifë sociale, ata janë anomalia të dështuarit apo qe shteti i ka deshtuar.

Por, shumica e njerëzve punojnë dhe paguajne per jeten e tyre dhe taksat e mia që shtetet i heqin nga paga ime, ju japin juve për të blerë ushqim.

Pra, ju në thelb jetoni nga xhepi im për të njohur politikën globale dhe për të adhuruar Albinin dhe për t’i quajtur njerëzit që shkuan në luftë llum, imagjinoni se sa me fat jemi që ju jetoni jashtë me ndihm sociale dhe saktësisht e njihni si cili eshte ai politikani më i mirë dhe se Drenicasit janë krytrashë.

Kjo bisede a definon diasporen e gerditshme per te cilen une flas.

Shumica prej tyre nuk janë ftuar në një ngjarje shoqërore apo ngjarje private nga një mik gjerman, suedez apo norvegjez, sepse nuk kanë ende asnjë, ata pretendojnë se janë ekspertë në çdo fushë pa pasur as një profesion që ia vlen emri.

Por ne Kosove flasin menyre afirmative sa here qe cenohet e demetohet Demokracia.

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close