fbpx
Lajme

“Më telefono një herë në javë”, biseda e përgjuar mes agjentit serb dhe pronarit të Botës Sot në 1998

Shërbimi Informativ i Shqipërisë i njohur ndryshe si SHISH, kishte përgjuar vazhdimisht spiunët e kamufluar si diplomatë të ambasadës së Serbisë dhe Malit të Zi në Shqipëri, gjatë periudhës së luftës së Kosovës, por edhe më vonë.

Gazetari Fitim Çeku, kishte publikuar dosjen voluminoze në profilin e tij në facebook. Në dosjen e cila përmban materiale të klasifikuara si “Sekret” dhe “Tepër Sekret”, mund të vërtetohet se si Shërbimi Informativ i Shqipërisë kishte përgjuar edhe telefonatat e akterëve serbë, të cilët zyrtarisht ishin nën petkun e diplomatëve, por në realitet ishin pjesë e shërbimit sekret serb.

SHISH kishte përgjuar sebrin Dushko Pesiq, i cili nga viti 1998 mbante pozitën e Këshilltarit të Ambasadës së Unionit të Serbi – Mali i Zi në Tiranë.

Shërbimi Informativ i Shqipërisë (SHISH), gjatë përgjimit të telefonatave të tij, më 8 dhjetor 1998, kishte përgjuar edhe telefonatën e tij me pronarin e mediumit BOTA SOT, Xhevdet Mazrekun. Gjatë bisedës telefonike ata shihet se kishin një raport të ngushtë me njëri-tjetrin, po për t’u mos u dekonspiruar e kishin lënë të bisedojnë nga një herë në javë.

Nga pergjimi telefonik   dt.08.12.1998 evidentohet se ne nje bisede te  zhvilluar midis tij dhe shtetasit Xhevdet Mazreku  midis te tjerave  shprehet:– ‘’ Ti vete ruaju pak dhe mos me merr shume ne telefon atje…ti e di se si jane njerezit, me mire avash,avash… rri urte mund te me  telefonosh nje here ne jave… nuk duhet me fol shume vetem si je dhe kur mund te takohemi…’’, thuhet në raportin “SEKRET”, të SHISH-it.

Po ju sjellim raportin e plotë:

Nga  studimi I dosjes se subjektit informative Dushko Pesiq, si kuader ne sherbim te zbulimit te Unionit Serbi-Mali I Zi, rezulton se: DUSHKO PESIQ,  eshte  I biri I Petarit dhe I Radmilas, I vitlindjes  22.04.1953, lindur ne Gjakove, me kombesi dhe shtetesi  Serbe, I ngarkuar me detyren e Keshilltarit te Ambasades se Unionit Serbi- Mali I Zi  ne  Tirane  dhe eshte i pajisur me pasaporte diplomatike Nr-000004159 , banon ne rrugen ‘’Skenderbej ‘’, godina NR.8, apartamenti 3/2. Disponon ne shtepi Nr.tel.04250412. 

     I permenduri ka ardhur ne Republiken e Shqiperise ne Dhjetor te vitit 1998 si diplomat ne ambasaden Jugosllave me funksion Sekretar I Pare. Me nderprerjen e marredhenieve diplomatike midis dy vendeve eshte larguar nga vendi yne  dhe ka ardhur perseri ne vendin tone me 30.09,2001 I ngarkuar me detyre  Keshilltar I Ambasades se Unionit Serbi – Mali I Zi.

             Gjate  kohes  se qendrimit ne vendin tone deri ne momentin e largimit, ne ngarkim te tij  kane dale materiele te rendesishme qe vertetojne qenien e tij kuader I sherbimit te zbulimit Jugosllav. Me konkretisht  per ate periudhe del:

              Nga pergjimi telefonik   dt.08.12.1998 evidentohet se ne nje bisede te  zhvilluar midis tij dhe shtetasit Xhevdet Mazreku  midis te tjerave  shprehet:– ‘’ Ti vete ruaju pak dhe mos me merr shume ne telefon atje…ti e di se si jane njerezit, me mire avash,avash… rri urte mund te me  telefonosh nje here ne jave… nuk duhet me fol shume vetem si je dhe kur mund te takohemi…’’

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close