fbpx
Lajme

SHBA në lojë Kosovën, strategji për zhdukjen e Rusisë nga Ballkani

Organizata jofitimprurëse amerikane, “Këshilli Atlantik”, ka paraqitur raportin, i cili përshkruan strategjinë e Uashingtonit në Ballkan.

Elementet kryesore për vendosjen e prezencës së vazhdueshme ushtarake amerikane në Evropën Juglindore janë “pajtimi historik” me Serbinë dhe “rivendosja e reputacionit të SHBA-së si një ndërmjetës i vërtetë”.

Edhe pse në Uashington nuk e ka raportuar si plan zyrtar, thonë ekspertët. Këshilli Atlantik ka peshë, kështu që ekziston mundësia që një pjesë e këshillës së tij të miratohet si një strategji. Drejtori i Qendrës Alternative Strategjike Aleksandar Mitiç në një intervistë për Sputnik theksoi se Këshilli Atlantik është një lob që merret me zgjerimin e NATO-s, kështu që është e kuptueshme që përpjekjet e tyre janë të përqendruara në Serbinë, ku shumica e qytetarëve është kundër pranimit në Aleancë.

“Detyra e strategjisë ishte për të arritur marrëveshjen e fqinjësisë së mirë midis Serbisë dhe Kosovës, sipas modelit të dy Gjermanive, krijimin e kushteve për pranimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara. Pas kësaj, njohja e pavarësisë së Kosovës nga Serbia krijon kushtet për reduktimin e ndikimit të Rusisë dhe Kinës, si dy aleatëve kryesorë të Serbisë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së”.

Pajtimi i pjesëve është zakonisht një proces dyanësh, por jo në këtë rast, thotë studiuesi në Institutin RAN Gerg Engelhard. Sipas tij, do të ishte naive të besohet se SHBA është e gatshme, për shembull, të paguajë dëmet e shkaktuara gjatë agresionit të NATO-s në Jugosllavi:

“Historia dhe pajtimi në këtë rast do të thotë pajtimi i Beogradit me faktin se Kosova është e pavarur, për t’u bashkuar me NATO-n dhe të braktisi marrëdhëniet me Rusinë”.

Për Aleksandar Mitiq një model i pranueshëm i “pajtimit historik” është ky:

“Së pari, Amerika duhet të ndalet në territorin e Serbisë duke mbështetur shqiptarët në Kosovë. Së dyti, të heqë dorë nga aspiratat për të shfuqizuar Republika Serbe. Së treti, të ndalojë përhapjen në të gjithë botën për serbët, si të vetmit përgjegjës për luftës në 1990, ndërsa të gjithë të tjerët ishin të pafajshëm. Së katërti, duke braktisur përpjekjet për të drërguar vendin në NATO kundër vullnetit të qytetarëve. Së pesti, të pranojë rolin aktiv të Rusisë dhe Kinës në Ballkan “.

Është e rëndësishme që prezantimi i zëvendës president ekzekutiv i Damon Wilson Këshillit të Atlantikut e ka përmendur reformimin e Bondstill bazë, selinë e KFOR-it, forcat e NATO-s në Kosovë, e cila lejon një prani të vazhdueshme amerikane në juglindje të Evropës.

George Engelhard vëren se Këshilli i Atlantikut synon të veprojë sipas modelit të përdorur nga SHBA në vendet baltike dhe Polonia. “Reduktimi i pranisë amerikane në rajonin e Ballkanit ka filluar kohë më parë, kur filloi operacioni në Afganistan. Tani Bondstill nuk punon në tërësinë, pasi që SHBA-ja ka prioritete të tjera dhe një numër të madh të operacioneve në mbarë botën .

Bondstill duhet të bëhet gur themeli i pranisë ushtarake amerikane në rajon. Unë nuk mendoj se SHBA është e gatshme për të ndërtuar baza të reja në Ballkan, për shembull, një bazë detare në Mal të Zi. Tani është shumë e shtrenjtë, madje edhe për SHBA “.

Engelhard beson se Këshilli Atlantik, një lobi, duke folur për ndërmjetësimin e SHBA në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve ballkanike, së pari ofron shërbimet e saj për të detyruar Serbinë të bëjë lëshime për Kosovën në dialogun për normalizimin e marrëdhënieve me Prishtinën. Thuhet se Condoleezza Rice, një i dërguar i posaçëm për Ballkanin, është i lidhur me këtë fjalim.

“Në përgjithësi, SHBA dëshiron të kthehet në Ballkan, por në emër të të tjerëve, kryesisht për shkak të Brukselit. Ata do të jenë në gjendje të ndikojnë në proceset, të kenë qasje në tregun e energjisë, shpërblimi për vendet e Ballkanit do të jetë pranimi në Ballkan, BE që nuk varet nga SHBA. Ajo që ofron Këshilli Atlantik është një model i mirë i biznesit, “përfundoi eksperti.

Artikujt e ngjajshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close